sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Determinismiäkakö

Jaa-a, en ole itse koskaan ollut kiinnostunut filosofiasta enkä filosofisesta ajattelusta. On tietysti tärkeää tietää, että miten ihmismieli toimii, mutta suurimmaksi osaksi jossittelua oleva filosofia on mielestäni turhauttavaa ja ihan omien kiinnostuksieni ulkopuolelta. Determinismi on kuitenkin asia, joka tuntuu järkevältä ja oikealta. Vaikka yritän, en keksi mitään asiaa joka ei riipu jostakin.

Toisaalta kun miettii, että eikö jotkin asiat todellakaan tapahdu sattumalta muuttuu mielipide nopeasti. Lukemattomat kerrat on tullut sanottua, että "voi mikä sattuma", mutta entä jos mikään ei olekaan sattumaa? Ajatellaan tilanne jossa taivaalta putoaa kukkaruukku suoraan päälleni kävellessäni katua, helposti tulisi sanottua, että "voi miten huono sattuma". Onko sattumaa, että kukkaruukku osui juuri minuun vai vaikuttiko kohtalooni jokin muu asia?
Vastaus on: Vaikutti. Joku on joskus päättänyt tehdä kadun juuri tuohon kohtaan ja jos se olisi ollut kymmenen metriä sivussa olisi kukkaruukku tipahtanut viereeni.

Filosofisesta ajattelusta tulee nälkä, lähdenkin tästä syömään.

2 kommenttia:

  1. Hiukan lyhyt mutta sitli ihan hyvä kirjoitus.

    VastaaPoista
  2. Determinismi on jännä käsite, koska se tuntuu jotenkin tosi karkealta, silloin jos hyväksyt ajatuksen sy-seuraus-suhteesta tulisi minulle olo, että en ole minkään arvoine, koska en kykenisi vaikuttamaan itseeni. Matrix elokuvassa Morpheus kysyi Neolta, uskooko tämä kohtaloon johon Neo vastasi ettei usko kohtaloon, koska tämä pitää ajatusta siitä, ettei hallitse omaa elämäänsä.

    VastaaPoista