sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Utilitarismi, asiaa

"Filosofi John Stuart Mill määrittelee utilitarismin opiksi, joka olettaa "moraalin perustaksi hyödyn tai suurimman onnellisuuden periaatteen" ".

Milestäni ajatus siitä, että kaikki mitä teen tuottaisi mielihyvää ja onnellisuutta olisi mahtavaa, jopa upeaa! Ajattele elämää, jossa kaikki ajattelisivat tekojensa seurauksia sen perusteella, että kuinka moni ihminen siitä tulee onnelliseksi. Väitän että mailma olisi paljon parempi paikka elää. Tunnilla puhuimme utility-citystä, jonka ajattelumalli perustuu utilitarismiin. Olisi todella kiinnostava nähdä oikeasti kyseinen kaupunki toiminnassa.


Utilitarismissa moraalisesti hyvän toiminnan mittapuuna toimiva onnellisuus ei siis ole toimijan omaa onnellisuutta, vaan kaikkien niiden onnellisuutta, joita toiminta koskee. Tästä on nykymailmassa paljon opittavaa!!!

Tähän mennessä kurssilla käsitellyistä asioista tämä on tuntunut järkevimmältä ja omaan mieleen sopivimmalta.


1 kommentti:

  1. Utilitarismissahan on kyse siitä, että tuotetaan jotain maksimaalinen määrä, se mitä se jokin on ei olla määritelty, yleensä se mielletään positiivisena, koska silloinhan tuo aate olisi täysin turha. Kuitenkin tuo mielihyvä mistä puhut kirjoituksessasi, on hyvin suhteellsita. Tunnilla pelaamamme utilitarismi peli perustui lopulta sattmumaan, koska opettaja antoi pisteitä oman mielensä mukaan. Päätöksiämme potilaiden hoidosta ei siis arvioitu. utilitarismi ei välttämättä toteuttaisi sen kaltaista ihanne valtiota kuin kuvailet, sillä hyvin moni jäisi sen 'yleisen hyvän' ulkopuolelle. Hyvä kirjoitus, tosta saisi keskustelu aikaan vaikka päiviksi!

    VastaaPoista